Uzun Yol İçin Bisiklet Seçimi

Merhaba Sevgili Pedalla.com takipçisi arkadaşlarım,

En çok aldığım mail, uzun yola çıkarken bisiklet seçimi konusunda oluyor. O nedenle bende bu konuyu buraya aktarmak istiyorum.

Öncelikle uzun yol için hangi tür bisiklet seçmeliyiz konusundan bahsedeceğim. Şunu belirtmeliyim ki bunlar tamamen kişisel görüşümdür. Ben rahat ettiğim, tavsiye ettiğim modelleri yazacağım sizlere.

Tur Bisikletleri;

Gerçek tur bisikletleri açıları, işlevsellikleri, sağlamlıkları ve basit görünmeleriyle diğer bisikletlerden ayrılırlar. Gerçek bir turcu için önemli olan, turunun sekteye uğramaması ve yola her şekilde devam etmektir. O nedenle birçok kaliteli tur bisikleti Chromoly çelikten üretilmiştir ve oldukça sağlam bisikletlerdir. Ön ve arkaya bagaj bağlanabilir, çamurluk takılabilir, her kalınlıkta lastik takılabilir ve geniş kadro boyu seçeneği sunarlar.

26″ yada 28″ olarak seçilebilir. En az iki yada üç matara bağlama yeri vardır ki, bunun birisi muhakkak ocak benzini taşımak için kullanılır. Daha çok fikir edinebilmeniz için lütfen buradaki bisikletleri inceleyiniz.

MTB Dağ Bisikletleri;

Bu bisikletleri kısa bir modifiye ile tur bisikleti moduna çevirebilirsiniz. 26”, 27,5” ve 29” olmak üzere üç farklı jant ebatlarına sahiptirler. Kendi boyunuza göre dilediğiniz jant boyutunu seçebilirsiniz. 26” jant bir dağ bisikleti seçerseniz hemen hemen her yerde parça sorunu yaşamazsınız. İç lastik, idare edecek dış lastik, vites, fren vs vs birçoğunu ülkemin en ücra köşesinde dahi bulabilirsiniz. Uyum sorunu olsa da bir yere kadar sizi mutlaka götürür. Bu durum 27,5” ve 29” için henüz geçerli değil. Yeterli yedek ekipman taşımanız gerekebilir.

MTB bisiklet aldık, ne yapacağız şimdi?

* Öncelikle lastiklerden başlıyoruz. Üzerinde bulunan arazi için takılmış dişli lastikler yerine yolda daha az sürtünme yapan slik lastiklerden takıyoruz. 26 – 27,5 – 29*2.00, 26 – 27,5 – 29*1.75 ya da 26 – 27,5 – 29 *1.50 (700*30/32/35/38) olabilir. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, bisikletiniz yüklü olduğu için lastik havalarınızı max. PSI’ya yakın seviyede tutmanızı öneririm. Bu durumda çok az bir kısım yere dokunacağı için akışkanlık o seviye yüksek olacaktır.

* İkinci husus ise bagaj bağlama olayı. Bisikletinizi alırken bagaj bağlanması için uygun deliklerin kadro üzerinde olup olmadığını kontrol edin ya da sorun. Ona göre alın bisikletinizi. Eğer bagaj bağlantı delikleri yok ise işiniz epey zor olacaktır. Yok ben çok beğendim bu bisikleti ama kadroda bagaj için delikler yok diyorsanız, arkaya bağlanan römorklardan tercih edebilir yada farklı bagaj modelleri takabilirsiniz. Bu da bir tercih meselesi tabii.

* Üçüncü dikkat edilmesi gereken konu ise bisikletin suluk kapasitesi… Ben iki suluk kullanıyorum, ülkemizde hemen hemen yeterli oluyor. Ama bazı noktalarda bu iki suluğun bile yetmediğini söyleyebilirim. Sonuç olarak iki suluk takılmasını destekleyen kadro tavsiye ederim…

* Bir diğer konu ise sele seçimi. Almış olduğunuz MTB bisiklette ince ve uzun sele olacaktır büyük ihtimalle ve büyük seleler uzun yol için çok kullanışlı ve rahat olmayacaktır. O nedenle daha konforlu, dolgun jelli ya da daha uzun ömürlü Brooks gerdirilmiş deri selelerden alabilirsiniz. 🙂

* Gidon konusu göreceli olduğu için kısaca birşeyler söylemek isterim. Düz gidon, kelebek gidon veya drop (yol) gidonu olabilir. Bunların dışında tutuş seçeneği bol olan bir gidon tercih etmenizde fayda var. Ya da düz gidonunuza barent bağlayarak bunu kısa yolla çözebilirsiniz. Birçok dünya turcusuda drop (yol) bisiklet gidonu kullanıyor, bunuda belirtelim..

* Yine bisikletinizi alırken fren sistemlerinide ihtiyacınız doğrultusunda belirleyin. V-Frenli sistem en yaygın ve sorun çıkarsa dahi çabukça halledilebilecek bir sistem. Ama Hidrolik Disc frenler biraz daha karışık görünse de öyle ahım şahım sorun çıkartan sistemler değil. Fren kablosunu kırıp, kesmediğiniz sürece korkulacak birşey yok. Burada devreye giren konu ise bütçe oluyor. Bütçeniz el veriyor ise Hidrolik Fren Sistemi tercih edebilirsiniz, ama bu kadara gerek yok derseniz V-Fren’de işinizi görecektir. Son olarak yanınızda mutlaka yedek fren pabucu ve balatası bulundurun. 🙂 Her an herşey olabilir…

* Vites sistemlerine gelince;

7 ( 21 ), 8 ( 24 ), 9 ( 27 ), 10 ( 20-30 ) ve 11 (11-22-33)’li sistem viteslerden herhangi birini seçebilirsiniz. Ama genellikle kullanılan sistem 8 yada 9’ludur. Son zamanlarda 11’li sistemler çıkmış olsa da bir turcu için oldukça maliyeti yüksek ve çok daha teknolojiktir. 8 ve 9’lu sistemlere uygun parçaları hemen her yerde bulabilirsiniz. Gerek zincir, gerek aktarıcı, gerekse aynakol…

Ben yıllarca 9’lu sistem kullandım, uzun bir süredirde 10’lu sistem kullanıyorum. Yanımda yedek zincir taşıdığımda oldu ama hiç bir zaman gerek olmadı. Viteslerinizi doğru kombinasyonda, doğru yerlerde kullanırsanız aşınan parçaların (zincir, ruble, aynakol) ömrü uzayacaktır. Ona dikkat etmekte fayda var.

28″ Şehir/Gezi Bisikletleri;

Bu bisikletler daha konforlu yol alabilmeniz için üretilmiştir. Oturma pozisyonunda kullanılan gövde yapılarına göre de ayırt edilebilir. Kadro boyları MTB’lere göre daha büyüktür. Tur için pek modifiyeye gerek kalmaz, ince ve slik tekerlidirler. Hemen hemen bütün kadrolar bagaj için uyumludur. Hatta bazılarının üzerindedir bile. Çamurluklu modellerde vardır, bu da bir tercih meselesi. Çamurluk bir ağırlık değil, ihtiyaçtır.. 🙂

Bu bisikletleri de ikiye ayıracak olur isek;

1. Amortsörlü Maşalar

Bu seçimde neyden daha çok keyif aldığınız konusu devreye giriyor. Genellikle bozuk zeminli, taşlı topraklı ve engebeli yollarda gitmeyi seviyorsanız amortisör tercih sebebi olabilir. Birçok amortisöre ön bagaj bağlanabiliyor. Ama unutmayın ki amortisör size yaklaşık 1,5 – 2 kg kadar ağırlık kazandıracaktır.

2. Düz Maşalar

Zemini düz asfalt yollar, hafif bozuk yollar tercihinizse düz maşa kullanabilirsiniz. Bu maşalara özgü yapılmış birçok ön bagaj takabilirsiniz. Bu durumda bisikletiniz biraz daha hafif, yük taşıma kapasitesi ise fazlalaşmış olur.

Bu bisikletleri alır iken yukarıda belirttiğim “vites sistemlerini” , “gidon konusunu” ve “sele konusunu”  yine dikkate almanızda fayda var.

Küçük bir dezavantaj ise yanınızda mutlaka yeteri kadar iç lastik taşıyın. Her yerde 28″ iç lastik bulmak sorun oluyor.

MTB ve Şehir/Tur Bisiklet için ortak seçimler;

* Lastik Seçimi;

Uzun turlarda en çok rastlanan ve can sıkan durum lastik patlamasıdır. Lastik patlaması kaçınılmazdır ve çok kolaylıkla tamir edebilsede can sıkmaya yeter. Bunu en az indirmek için kaliteli bir dış lastik seçmekte fayda var. Bisiklet lastiği üreten firmaların birçoğu uzun turlar için sağlam lastikler üretiyor. Schwalbe, Maxxis, Continental bunların başında gelen isimler…

* Sele Seçimi;

Jel destekli bir sele yada daha önce bahsettiğim Brooks gerdirilmiş deri seleler tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise ayaklarınızın rahat hareket etmesini engelleyecek kadar geniş bir sele takılmaması. Bu sizi ve ayaklarınızı çok zora sokacaktır.

* Bagaj Seçimi;

Alüminyum alaşımdan olması genelde tercih edilir ama kırılmalar konusunda çözümü biraz daha zordur. Demir olur ise her yerde tamir ettirme şansınız olur. Alüminyum kaynağını her yerde bulamayabilirsiniz. Bu da küçük bir ayrıntı olarak aklınızda kalsın. 🙂

* Çanta Seçimi;

Heybe veya takıp çıkartılabilir birbirinden ayrı çantalar olabilir. Bunlarda da yine su geçirmez özelliği çok önemlidir. Bunu biraz daha kuvvetlendirmek için çantanızın iç kısmına poşet geçirerek eşyalarını sonra içine koyabilirisiniz. Bu da size extra bir koruma sağlar. 🙂 Ben yıllardır heybe çanta kullandım, bu yöntem ile ve hiç sorun yaşamadım. Zorluğu hergün akşam söküp takmaktır. Onun dışında herhangi bir zorluğu yok, bende haftada bir anca çıkartıp takıyorum. 🙂

Ama diğer türlü takıp çıkarılabilir kaliteli çantalar (Vaude veya Ortlieb) çok büyük bir kolaylık, bunu da es geçmemek gerek. 🙂

Birde Gidon Çantası var tabi, onda da su geçirmezlik konusu önemli. Çünkü gerek fotoğraf makinesi, gerek cep telefonu, gerekse cüzdan, para vs vs hepsini gidon çantasında taşıyoruz. O nedenledir ki hem su geçirmez, hemde kolaylıkla bisikletten ayrılıyor olması güzel olacaktır. Yeri geldiğinde bir markete girmek için bile takıp çıkartmak gerekebilir.

Son olarak sele altı çantaya değineceğim. Bu çantalarda ise genelde yedek parça, iç lastik, yama takımı ve anahtar takımı taşıyoruz. Onlarda mutlaka yanımızda ve kolay ulaşılabilir yerde olması gerekir.

* Jant Seçimi;

Bu konu diğerlerine göre bir kat daha önemli sanırım. Jant setlerinin sağlamlığı, örüm şekli, tel sayısı ve jant çemberinin kalitesi ile alakalıdır. Sürekli akortu bozulan bir jant setini kimse istemez. O nedenle 36 telli ve normal örümlü jant tercih etmenizi öneririm. 8*4 , 9*4 örümlü veya 24, 28 telli jantlarda uzak durmak gerek.

* Park Ayağı;

Bir çoğumuz kullanmıyoruz ama olması gerekenler listesinde. 🙂 Turlarda çok gerekli birşeydir. Bisikletinizi sürekli bir yerlere dayamak zorunda kalmazsınız. Sürekli bir taş, bir duvar aramak gerekmez. Yeri geldiğinde fotoğrafınızı çekmek için tripod görevi bile görebilir. 🙂

Benim aklıma gelenler bunlar, bunlar dışında sizlerde aklınıza gelenlerleri konu altına eklerseniz hep birlikte birşeyler bulabiliriz… 😉

Sevgilerimle…

Not: Yazdıklarım olmaz ise tur olmaz diye birşey söz konusu değildir. İnsan istedikten sonra her şartta herşey yapabilir…

Uzun Yol İçin Bisiklet Seçimi” üzerine 54 düşünce

  • 14 Haziran 2017, 13:35
    Permalink

    teşekkürler. bir sorum var: kamp yapmadan, yani kamp eşyaları taşımayıp otel konaklamalı 5 günlük tur düşünüyorum. maximum 3-4 kg yük olacak yani. bunu ince teker, amörtisörsüz fitness bisikletiyle yapabilir miyim? ya da yol bisikletiyle?

  • 28 Kasım 2017, 12:01
    Permalink

    Merhaba benim bir sorum olacaktı: Bisikleti restore ediyorum ve şehir içi tur yapma peşindeyim. Acaba hangi vites sistemini-kombinasyonlarını ve göbek jant çeşitlerini kullanmalıyım?

  • 11 Mart 2018, 22:14
    Permalink

    Genelde şehir içi için uygun ama arada uzun tur da yapılabilecek katlanır bisiklet ne önerirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.