Uzun Yol İçin Bisiklet Seçimi

Merhaba Sevgili Pedalla.com takipçisi arkadaşlarım,

En çok aldığım mail, uzun yola çıkarken bisiklet seçimi konusunda oluyor. O nedenle bende bu konuyu buraya aktarmak istiyorum.

Öncelikle uzun yol için hangi tür bisiklet seçmeliyiz konusundan bahsedeceğim. Şunu belirtmeliyim ki bunlar tamamen kişisel görüşümdür. Ben rahat ettiğim, tavsiye ettiğim modelleri yazacağım sizlere.

Tur Bisikletleri;

Gerçek tur bisikletleri açıları, işlevsellikleri, sağlamlıkları ve basit görünmeleriyle diğer bisikletlerden ayrılırlar. Gerçek bir turcu için önemli olan, turunun sekteye uğramaması ve yola her şekilde devam etmektir. O nedenle birçok kaliteli tur bisikleti Chromoly çelikten üretilmiştir ve oldukça sağlam bisikletlerdir. Ön ve arkaya bagaj bağlanabilir, çamurluk takılabilir, her kalınlıkta lastik takılabilir ve geniş kadro boyu seçeneği sunarlar.

26″ yada 28″ olarak seçilebilir. En az iki yada üç matara bağlama yeri vardır ki, bunun birisi muhakkak ocak benzini taşımak için kullanılır. Daha çok fikir edinebilmeniz için lütfen buradaki bisikletleri inceleyiniz.

MTB Dağ Bisikletleri;

Bu bisikletleri kısa bir modifiye ile tur bisikleti moduna çevirebilirsiniz. 26”, 27,5” ve 29” olmak üzere üç farklı jant ebatlarına sahiptirler. Kendi boyunuza göre dilediğiniz jant boyutunu seçebilirsiniz. 26” jant bir dağ bisikleti seçerseniz hemen hemen her yerde parça sorunu yaşamazsınız. İç lastik, idare edecek dış lastik, vites, fren vs vs birçoğunu ülkemin en ücra köşesinde dahi bulabilirsiniz. Uyum sorunu olsa da bir yere kadar sizi mutlaka götürür. Bu durum 27,5” ve 29” için henüz geçerli değil. Yeterli yedek ekipman taşımanız gerekebilir.

MTB bisiklet aldık, ne yapacağız şimdi?

* Öncelikle lastiklerden başlıyoruz. Üzerinde bulunan arazi için takılmış dişli lastikler yerine yolda daha az sürtünme yapan slik lastiklerden takıyoruz. 26 – 27,5 – 29*2.00, 26 – 27,5 – 29*1.75 ya da 26 – 27,5 – 29 *1.50 (700*30/32/35/38) olabilir. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, bisikletiniz yüklü olduğu için lastik havalarınızı max. PSI’ya yakın seviyede tutmanızı öneririm. Bu durumda çok az bir kısım yere dokunacağı için akışkanlık o seviye yüksek olacaktır.

* İkinci husus ise bagaj bağlama olayı. Bisikletinizi alırken bagaj bağlanması için uygun deliklerin kadro üzerinde olup olmadığını kontrol edin ya da sorun. Ona göre alın bisikletinizi. Eğer bagaj bağlantı delikleri yok ise işiniz epey zor olacaktır. Yok ben çok beğendim bu bisikleti ama kadroda bagaj için delikler yok diyorsanız, arkaya bağlanan römorklardan tercih edebilir yada farklı bagaj modelleri takabilirsiniz. Bu da bir tercih meselesi tabii.

* Üçüncü dikkat edilmesi gereken konu ise bisikletin suluk kapasitesi… Ben iki suluk kullanıyorum, ülkemizde hemen hemen yeterli oluyor. Ama bazı noktalarda bu iki suluğun bile yetmediğini söyleyebilirim. Sonuç olarak iki suluk takılmasını destekleyen kadro tavsiye ederim…

* Bir diğer konu ise sele seçimi. Almış olduğunuz MTB bisiklette ince ve uzun sele olacaktır büyük ihtimalle ve büyük seleler uzun yol için çok kullanışlı ve rahat olmayacaktır. O nedenle daha konforlu, dolgun jelli ya da daha uzun ömürlü Brooks gerdirilmiş deri selelerden alabilirsiniz. 🙂

* Gidon konusu göreceli olduğu için kısaca birşeyler söylemek isterim. Düz gidon, kelebek gidon veya drop (yol) gidonu olabilir. Bunların dışında tutuş seçeneği bol olan bir gidon tercih etmenizde fayda var. Ya da düz gidonunuza barent bağlayarak bunu kısa yolla çözebilirsiniz. Birçok dünya turcusuda drop (yol) bisiklet gidonu kullanıyor, bunuda belirtelim..

* Yine bisikletinizi alırken fren sistemlerinide ihtiyacınız doğrultusunda belirleyin. V-Frenli sistem en yaygın ve sorun çıkarsa dahi çabukça halledilebilecek bir sistem. Ama Hidrolik Disc frenler biraz daha karışık görünse de öyle ahım şahım sorun çıkartan sistemler değil. Fren kablosunu kırıp, kesmediğiniz sürece korkulacak birşey yok. Burada devreye giren konu ise bütçe oluyor. Bütçeniz el veriyor ise Hidrolik Fren Sistemi tercih edebilirsiniz, ama bu kadara gerek yok derseniz V-Fren’de işinizi görecektir. Son olarak yanınızda mutlaka yedek fren pabucu ve balatası bulundurun. 🙂 Her an herşey olabilir…

* Vites sistemlerine gelince;

7 ( 21 ), 8 ( 24 ), 9 ( 27 ), 10 ( 20-30 ) ve 11 (11-22-33)’li sistem viteslerden herhangi birini seçebilirsiniz. Ama genellikle kullanılan sistem 8 yada 9’ludur. Son zamanlarda 11’li sistemler çıkmış olsa da bir turcu için oldukça maliyeti yüksek ve çok daha teknolojiktir. 8 ve 9’lu sistemlere uygun parçaları hemen her yerde bulabilirsiniz. Gerek zincir, gerek aktarıcı, gerekse aynakol…

Ben yıllarca 9’lu sistem kullandım, uzun bir süredirde 10’lu sistem kullanıyorum. Yanımda yedek zincir taşıdığımda oldu ama hiç bir zaman gerek olmadı. Viteslerinizi doğru kombinasyonda, doğru yerlerde kullanırsanız aşınan parçaların (zincir, ruble, aynakol) ömrü uzayacaktır. Ona dikkat etmekte fayda var.

28″ Şehir/Gezi Bisikletleri;

Bu bisikletler daha konforlu yol alabilmeniz için üretilmiştir. Oturma pozisyonunda kullanılan gövde yapılarına göre de ayırt edilebilir. Kadro boyları MTB’lere göre daha büyüktür. Tur için pek modifiyeye gerek kalmaz, ince ve slik tekerlidirler. Hemen hemen bütün kadrolar bagaj için uyumludur. Hatta bazılarının üzerindedir bile. Çamurluklu modellerde vardır, bu da bir tercih meselesi. Çamurluk bir ağırlık değil, ihtiyaçtır.. 🙂

Bu bisikletleri de ikiye ayıracak olur isek;

1. Amortsörlü Maşalar

Bu seçimde neyden daha çok keyif aldığınız konusu devreye giriyor. Genellikle bozuk zeminli, taşlı topraklı ve engebeli yollarda gitmeyi seviyorsanız amortisör tercih sebebi olabilir. Birçok amortisöre ön bagaj bağlanabiliyor. Ama unutmayın ki amortisör size yaklaşık 1,5 – 2 kg kadar ağırlık kazandıracaktır.

2. Düz Maşalar

Zemini düz asfalt yollar, hafif bozuk yollar tercihinizse düz maşa kullanabilirsiniz. Bu maşalara özgü yapılmış birçok ön bagaj takabilirsiniz. Bu durumda bisikletiniz biraz daha hafif, yük taşıma kapasitesi ise fazlalaşmış olur.

Bu bisikletleri alır iken yukarıda belirttiğim “vites sistemlerini” , “gidon konusunu” ve “sele konusunu”  yine dikkate almanızda fayda var.

Küçük bir dezavantaj ise yanınızda mutlaka yeteri kadar iç lastik taşıyın. Her yerde 28″ iç lastik bulmak sorun oluyor.

MTB ve Şehir/Tur Bisiklet için ortak seçimler;

* Lastik Seçimi;

Uzun turlarda en çok rastlanan ve can sıkan durum lastik patlamasıdır. Lastik patlaması kaçınılmazdır ve çok kolaylıkla tamir edebilsede can sıkmaya yeter. Bunu en az indirmek için kaliteli bir dış lastik seçmekte fayda var. Bisiklet lastiği üreten firmaların birçoğu uzun turlar için sağlam lastikler üretiyor. Schwalbe, Maxxis, Continental bunların başında gelen isimler…

* Sele Seçimi;

Jel destekli bir sele yada daha önce bahsettiğim Brooks gerdirilmiş deri seleler tercih edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise ayaklarınızın rahat hareket etmesini engelleyecek kadar geniş bir sele takılmaması. Bu sizi ve ayaklarınızı çok zora sokacaktır.

* Bagaj Seçimi;

Alüminyum alaşımdan olması genelde tercih edilir ama kırılmalar konusunda çözümü biraz daha zordur. Demir olur ise her yerde tamir ettirme şansınız olur. Alüminyum kaynağını her yerde bulamayabilirsiniz. Bu da küçük bir ayrıntı olarak aklınızda kalsın. 🙂

* Çanta Seçimi;

Heybe veya takıp çıkartılabilir birbirinden ayrı çantalar olabilir. Bunlarda da yine su geçirmez özelliği çok önemlidir. Bunu biraz daha kuvvetlendirmek için çantanızın iç kısmına poşet geçirerek eşyalarını sonra içine koyabilirisiniz. Bu da size extra bir koruma sağlar. 🙂 Ben yıllardır heybe çanta kullandım, bu yöntem ile ve hiç sorun yaşamadım. Zorluğu hergün akşam söküp takmaktır. Onun dışında herhangi bir zorluğu yok, bende haftada bir anca çıkartıp takıyorum. 🙂

Ama diğer türlü takıp çıkarılabilir kaliteli çantalar (Vaude veya Ortlieb) çok büyük bir kolaylık, bunu da es geçmemek gerek. 🙂

Birde Gidon Çantası var tabi, onda da su geçirmezlik konusu önemli. Çünkü gerek fotoğraf makinesi, gerek cep telefonu, gerekse cüzdan, para vs vs hepsini gidon çantasında taşıyoruz. O nedenledir ki hem su geçirmez, hemde kolaylıkla bisikletten ayrılıyor olması güzel olacaktır. Yeri geldiğinde bir markete girmek için bile takıp çıkartmak gerekebilir.

Son olarak sele altı çantaya değineceğim. Bu çantalarda ise genelde yedek parça, iç lastik, yama takımı ve anahtar takımı taşıyoruz. Onlarda mutlaka yanımızda ve kolay ulaşılabilir yerde olması gerekir.

* Jant Seçimi;

Bu konu diğerlerine göre bir kat daha önemli sanırım. Jant setlerinin sağlamlığı, örüm şekli, tel sayısı ve jant çemberinin kalitesi ile alakalıdır. Sürekli akortu bozulan bir jant setini kimse istemez. O nedenle 36 telli ve normal örümlü jant tercih etmenizi öneririm. 8*4 , 9*4 örümlü veya 24, 28 telli jantlarda uzak durmak gerek.

* Park Ayağı;

Bir çoğumuz kullanmıyoruz ama olması gerekenler listesinde. 🙂 Turlarda çok gerekli birşeydir. Bisikletinizi sürekli bir yerlere dayamak zorunda kalmazsınız. Sürekli bir taş, bir duvar aramak gerekmez. Yeri geldiğinde fotoğrafınızı çekmek için tripod görevi bile görebilir. 🙂

Benim aklıma gelenler bunlar, bunlar dışında sizlerde aklınıza gelenlerleri konu altına eklerseniz hep birlikte birşeyler bulabiliriz… 😉

Sevgilerimle…

Not: Yazdıklarım olmaz ise tur olmaz diye birşey söz konusu değildir. İnsan istedikten sonra her şartta herşey yapabilir…

Uzun Yol İçin Bisiklet Seçimi” üzerine 54 düşünce

  • 05 Mayıs 2012, 16:43
    Permalink

    teşekkürler, tekerin düz bassın kardeşiim….

  • 05 Mayıs 2012, 19:40
    Permalink

    Hem dağ, köy, yayla hemde şehirler arası kullanmak amacında olduğum için bende 26 jant dağ bisikletini tercih edeceğim galiba. Ancak kadrosuna bagaj takmaya müsait bir bisiklet bulamadım. En fazla 750 TL civarı bagaj takmaya müsait kadrolu bir dağ bisikleti öneriniz olabilir mi bana? Satıcılarla konuşmakta istedim ama sirkecide efor bisiklet hariç diğer satıcılar pek ilgili olmadılar. Genelde söyle bisiklet modelini getirelim depodan bizi uğraştırma al ver parasını git havasındalardı 🙂 Biraz doymuşlar satıcılığa galiba.
    İyi günler.

  • 05 Mayıs 2012, 19:40
    Permalink

    Teşekkürler, çok faydalı bir derleme olmuş.

  • 05 Mayıs 2012, 23:44
    Permalink

    çok faydalı olmuştur sanırım…daha böyle tecrübelerini kaleme almanı bekleriz…

  • 10 Mayıs 2012, 21:42
    Permalink

    Selam Serkan,
    En kısa zamanda 22 yıllık bisikletimi getiriceğim sana, bakım zamanı gelmiştir diye düşünüyorum:))
    Hele bi Ankara’dan döneyim,çok formsuz kaldım çook…

  • 16 Mayıs 2012, 11:14
    Permalink

    Serkan başarılı bir yazı olmuş. Tur yapmak için bisiklet almak isteyenlere güzel bir klavuz olmuş 😉

  • 17 Mayıs 2012, 00:05
    Permalink

    Ülkemizin tecrübeli,yollu turcularından Serkan Taşdelen arkadaşımızdan bilgi birikimlerini aktaracak turculuğun kılavuzu olabilecek bir kitap bekliyoruz.Her ne kadar tur hikayelerinden çok şey öğrensekte ; turculuğa yeni başlayacak olanlar için pratik bilgilere kolayca ulaşılabilir.

  • 24 Mayıs 2012, 17:17
    Permalink

    Yazdıklarınız için teşekkürler. Ben de arka lastikleri dişsiz ve 26-2.00, ön lastikleri de dişsiz ve 26-1.55 kullandım. Kasise girdiğimde amortisör darbeyi alıyor, arka teker geçerken de hafifçe seleden kalkıyorum. Böylece çok rahat ve emin bir sürüş sağlıyorum.

  • 14 Temmuz 2012, 01:33
    Permalink

    merhaba arkadaşlar 17 yasındaym ben hiç bunlarla uğraşmadım aslında. kipaya gidip 169 tlye ucuz bi bisiklet aldım (baroni 18v ) marka.. bu bisikletle kırklareli-kıyıköy (97km) arası yol gittm.. sadace seleyi değiştirdim. yanıma sadece sırt çantası aldım bide 2 kişilik cadır. arkadasımın bisikletide salcano markaydı 21 V. yol 6 saat surdü. sürekli 6 ve 18 vitesi kullandım ona rhmen problem yaşamadım. bi tek sıcaktan lastik eridi ama patlamadı.. bisikletle yol gitmek için bu kadar arastırmaya gerek yok bence sadece cesaret ve yoldan korkmamak gerek tabi benim görüşüm..

  • 29 Temmuz 2012, 14:09
    Permalink

    Kaan, o 169 tlye aldığın bisiklet demirden yapıldığı için o 6 saatte gittiğin yolda yaşadığın yorgunluğu daha doğru bir bisikletle yapsaydın o kadar yorulmazdın. Bu yüzden çeşitleri var. Arazide jip şehirde spor araba farkı gibi düşün. Spor arabayı arazide kullanamazsın, şehir bisikletini de öyle. Jipi arazide rahat kullanırsın şehir içinde çok yakar, dağ bisikleti de öyle, şehir içinde yorar

  • 02 Ekim 2012, 14:46
    Permalink

    aslinda fazla yorulmadim sabaha karsi 5te yola ciktik hava sicak degildi saraya ilcesine gelene kadar 70. km zaten yol duzdu saraydan sonra kiyikoy yolu 27km dag yolu guneste bayagi isitmisti havayi cokta dik yokuslar vardi tirmanmak zor oldu bu yuzden yorulduk sonra kamp alanina cadir kurduk denizi igneada kadar guzel olmasada manzarasinin keyfi tarif edilemez bisey.. mutlaka gorulmesi gereken bi yer %100 tavsiye ederim 🙂

  • 03 Ekim 2012, 16:56
    Permalink

    Merhaba,
    Marka/model anlamında tavsiyeleriniz var mıdır? Ben iki hafta önce 2003 Model Bianchi City Comfort’la Belgrad Budapeşte turu yaptım ama bisikleti orda bıraktım kutu ve bagaj masraflarından kaçınmak için, geri getirmedim, arka attırıcı uçak yolculuğunda hasar görmüştü zaten, başka birkaç sıkıntısı daha vardı, bi uçak yolculuğu daha kaldırmaz bu makine dedim, bıraktım orda.

    Şimdi yeni bir makine alıp sadece selesini değiştirmek istiyorum. Fazla pahalıya kaçmak istemiyorum, 600-700 gibi. İkinci el de bakabilirim.

    Gidona ve arkaya takılan çantalarım var, bunları da kullanmaya devam etmek istiyorum. Bıanchi’de vites ve fren tellerini gerdirmişti ön çanta biraz, fren ve vites kablolarının gidonun önünü bloke etmediği bir model bakayım diye düşündüm.

    Internetten bakıyorum şimdi de, malesef neden bu bisiklet 300 lira da bu 1500 lira, onu anlayacak bilgim yok. O yüzden şu makineyi alırsan, verdiğin paranın karşılığını almak anlamında iyi bir seçim yapmış olursun diyebileceğiniz modeller varsa hora geçer.

    Asfaltta şehiriçi ya da şehirlerarası, günübirlik ya da haftalık turlar için kullanacağım bisikleti.

    Gezi notlarına göz atmak isteyen olursa. devrimuy.wordpress.com

    Teşekkürler

  • 08 Aralık 2012, 13:36
    Permalink

    tecrubelerden faydalanılarak hazırlanmıs bız tecrubesızlere cok faydalı bılgıler emegınıze saglık

  • 29 Mart 2013, 18:06
    Permalink

    merbaha ktü öğrencisiyim ve buğüne kadar hep uçakla gidip geldim kondüsyonuma güveniyorum bu sefer bisiklet ile istanbula gidicem bana önerileriniz nelerdir ? teşekkürler

  • 31 Mart 2013, 22:26
    Permalink

    merhaba bende şehir bisikleti var 1 haftalık tur yapmayı düşünüyorum kondisyonum yerinde ama jantlarım 8*4 açaba sorun yaşarmyım değiştirmem gerekirmi ?..öğrenci olduğum için maddi durumlarıda göz önünde bulundurmam gerek…

  • 12 Nisan 2013, 15:39
    Permalink

    merhaba,bisikletle yollarda olmanın bir başka güzelliğide,problemleri keyfe dönüştürmek,bunu başarabilirseniz, eksik ekipmanda olsa bitirici yorgunluk ve sıkıntılar,daha sonra anlatabileceğiniz güzel öykülere dönüşecektir.

  • 21 Mayıs 2013, 17:12
    Permalink

    Bisiklet sporuna kısa süre önce başlamış olan ve bunu ilerleterek yaz sonunda uzun bir tur planlayan ben için çok faydalı bir yazı oldu. Teşekkür ederim.

  • 20 Temmuz 2013, 17:06
    Permalink

    Uzun yollar için arkaya bağlanan römorkların dezavantajı var mıdır?

  • 21 Temmuz 2013, 20:18
    Permalink

    Daha önce kullanmadığım için herhangi bir yorumda bulunamıyorum. 🙂

  • 06 Ekim 2013, 20:48
    Permalink

    herkese merhaba , kaan şubat isimli arkadaş güzel bir söz söyledi arkadaşlar sadece cesaret ve yollardan korkmamak önemli , birde ilk adımı atmak sonra gerisi geliyo ,bizim emektar epey masraf çıkarıcak diye 300 tl civarı aldığım yeni bir bisiklet ile istanbul küçükçekmeceden tekirdağ merkez e 136 km yol yaptım bir çok sorun çıktı giderilebilir ama bana göre yaşadığım sorunlar dinlenme fırsatı sadece : )) bu arada 10 saat sürdü ancak bir çok defa dinlenme, beslenme ve fotoğraf çekimi için durmuştum ,benim tavsiyem alyan takımı ,pense,yama seti ve yanınızda da kafa dengi bir arkadaş mutlaka bulundurun .

  • 17 Ocak 2014, 12:10
    Permalink

    Selam,
    Beğendiğim bir söz şöyle “amaç bir yere varmak değil, yolda olmak”
    Gördüğüm kadarıyla bazı arkadaşlar herhangi bir bisikletle de uzun yola çıkılabileceğini ve … şu kadar yola gidilebileceğini söylüyor. Tabii gidilebilinir. Amaç bir yere gitmekse birçok araç var.
    Bisiklet büyük ölçüde bir zevk keyif aracı-sporudur. Bu keyfi kaçıracak zorluklardan da bence olanak varsa kaçınmak lazım. İyi bir bisiklet, gideceğin yola en uygun bisiklet sürüş konforunu artıracak, keyf almamızı da artıracaktır.
    Ayrıca sıradan bir bisikletle birkaç gün sürecek yola çıkmak da bence hiç akıl işi değil. İkinci üçüncü günden sonra yorgunluk başlayabilir.
    Herkese iyi ve keyifli pedallar.

  • 21 Ocak 2014, 17:30
    Permalink

    Merhabalar

    Güzel turlanız ile beni de yanınız da gezdirmiş oluyorsunuz. teşekkür ederim.
    Sormak istediğim 20 lik çıtırınıza ne oldu ??
    Önceki turlarınızı katlanır yapmıştınız.

  • 27 Nisan 2014, 08:45
    Permalink

    merhaba temmuzun6 sindan sonra biskletile tura cikmak istiyorum ama tek basina sikici olacagindan, bana katilmak isteyenler lutfen mesaj atsinlar planimizi gelecek arkadaşlara gore ayarlayacagim

  • 13 Mayıs 2014, 00:37
    Permalink

    Merhaba Mansur,

    ben de uzun ve kamplı tur yapmak istiyorum

    unlu.yufus@gmail.com bi mail atarsan sohbet ederiz.

    Pedalla.com un aracılığı için teşekkür ederiz 🙂

  • 21 Mayıs 2014, 09:44
    Permalink

    Selam Mansur,

    Ben de 2014 yaz aylarında kamplı tura çıkmayı düşünüyorum fakat birilerini bulmuş değilim. Dönüşünü bekliyorum 🙂

    mucahit.tysz@gmail.com

  • 01 Haziran 2014, 10:51
    Permalink

    Selam Bisiklet sevdalıları bencede 26 ve 27 vites bisikletler harika uzun turlar ve dağ yollarında süper tavsiyem 26 teker. Sağlıklı PEDALLAR.

  • 01 Haziran 2014, 20:28
    Permalink

    resimlerdeki mavi beyaz sedona nın modeli nedir ve türü nedir acaba

  • 25 Haziran 2014, 10:12
    Permalink

    Net ve sade bi yazi. Emeginize saglik. Ozellikle yeni baslayanlar icin cok faydali olacaktir yaziniz.

  • 22 Temmuz 2014, 23:58
    Permalink

    Arkadaşlar ben 6 haziranda 65 km gidiş 65 km dönüş olmak üzere bir günde Adapazarından karadeniz kıyısında olan cebeciye 130 km yol yaptım. 48 yaşındayım yol arkadaşım 16 yaşındaydı. yol keyifliydi. Bende 25kg ağırlığında emektarım vardı. yol arkadaşımda ise ön ve arka amortisörlü bir hurda vardı. Ancak arka amortisörünü kapattık. (arka amortisör pedala verilen gücün yarısını emer ve uzun yolda çok yorar) Ancak size önemli bir tiyo insan yolda ter atıyor. bu su kaybıdır ve insan susayarak aradaki kaybı anlar ve su içer. ancak terde tuzda vardır ve insan tuzsamaz. Tuz eksikliği kanı koyulaştırır. vücuda aktarılan oksijeni yeteri kadar taşıyamaz. sonuç. çok yorgunluk hissedersiniz. dinlenmek için durursunuz ama dinlenemezsiniz. dönüşte yol arkadaşım genç her şeyi biliyordu. ikazıma rağmen tuz açığını kapatmadı. dönüşün 10-15’nci km’ lerini bir saatte alabildi ve yolun asfaltını neredeyse dili ile temizliyordu. sonunda uzattığım ayranı içti!!! turun geriye kalanında adeta uçtu. kısacası yolda enerji içeceği vs yerine belirli aralıklarla ayran için.

  • 13 Eylül 2014, 13:18
    Permalink

    Teşekkürler güzel paylaşımınız için.

    29″ mtb kullanıyorum. Parçaları Türkiye’de yok denecek kadar az, olanda fahiş fiyatlarla satıyor. Bende yurtdışı sitelerden getirtiyorum. Bazen sıkıntı oluyor tabiki 20-30 gün kadar sürüyor genelde gelmesi ama 29er’in konforu başka.

    Herkese sağlıklı pedallamalar.

  • 19 Eylül 2014, 12:45
    Permalink

    Yeni uzun yol bisikleti almak istiyorum ortalama kaç km hızla gidildiğini bilmediğimden vites tahminim yok alıp da hazır kullanabileceğim bir marka modeli tavsiye edebilirmisiniz şimdiden teşekkürler.

  • 12 Kasım 2014, 15:17
    Permalink

    merhaba arkadaşlar bende bu yaz izmir-mersin arası deniz kıyısından bi yolculuğa çıkmayı planlıyorum yaklaşık 1400 km
    acaba kaç gün sürer bi tahmininiz varmı

  • 18 Aralık 2014, 00:45
    Permalink

    ya benim şöyle bir sıkıntım var köylük alanlarda tura çıkacak olsam başı boş köpekler başıma bela oluyor sizce nasıl bir çözüm bulabilirim… ?

  • 25 Mart 2015, 00:47
    Permalink

    o kadar forumlar siteler gezdim 1 haftadır gece gndüz by kadar düzenli bir bilgiye başka yerde rastlamadım hayran kaldım . tebrikler.

  • 25 Nisan 2015, 13:41
    Permalink

    Guzel sayfa icin tesekkurler.Turkiye doner donmez bende seyahate cikmayi planliyorum.
    Ugur610 arkadasim, kopek kovucu cihazlar var, kamp malzemesi satan yerlerde bulabilirsin.
    Bende Haziran’in ikinci yarisindan sonra Akcay’dan guneye inmeyi planliyorum.
    Yol arkadasi denk gelirse sevinirim.
    Gorusmek dilegiyle

  • 08 Temmuz 2015, 05:59
    Permalink

    Arkadaşlar merhaba..
    Paragrafdan başladım yorumları okudum verdiğiniz bilgiler için sağolsun hiçbir yerde bu kadar açıklayıcı okumamıştım adam selefi alın takın lastikleri şişirin diyip kestirip atıyordu hevesim kırılmasın başka yerlerden bakayım dedim bu siteyi buldum tebrik ederim tekrardan.. 🙂
    bende bir arkadaşım sayesinde mtb bisikletlerini tanıdım araştırdım ondan kaptım bişeyler ama bilgilerimi deneyime çevirme fırsatım olmadı. O yüzden tavsiye edeceğiniz bir bisiklet var mı? Marka olarak?

  • 24 Eylül 2015, 01:14
    Permalink

    Merhabalar öncelikle bu faydalı, bilgilendirici yazı için teşekkürler. Benim sormak istediğim, ben katlanır küçük teker bisikletlerden almayı planlıyorum ve bunlar tur için uygun olur mu ne gibi zorluklarla karşılaşırım uzun yolda kullanılabilirse hangilerini önerirsiniz Türkiye turunun ardından birçok Avrupa ve Latin Amerika ülkesini de pedallama planım var. 🙂

  • 29 Eylül 2015, 20:07
    Permalink

    Off bi bisiklet bulamadım.Yemin ederim fenalık geldi bir bisiklet secmek bu kadar zor olabilir miydi diye kendime soruyorum artık ama pes etmek yok?kendime en uygunu bulacağım

  • 08 Kasım 2015, 22:06
    Permalink

    Merhabalar, tüm yorumları okudum ve beğendim.
    Ben lise 3 öğrencisiyim. evimle okulum arası şehrin bi ucundan diğer ucuna uzanıyor. arabayla gidilirse eğer 13 km. Anayollar üzerinden.
    Ben servise yılda 1130 lira vereceğime o civarlarda bir bisiklet alıp okula bisikletle gitme hayalindeyim. servisle giderken zaten okul başlangıç saatinden 1 saat önce çıkıyorum. yani bisikletle bile evden erken çıkabilirm sorun değil. Bisiklet almadım, alacağım bisikletin en önemli özelliği beni yormamalı . Sonuçta okula gidip ders göreceğim. Onun haricinde , Ekişehirde yaşıyorum malum soğuğu dillere destan ,Hele kışın bunun için de bir çözüm önerisi olan var mı kask zaten mecbur lakin acaba aldığm havayı ısıtıcak mı 🙂 birde hava yağmurlu olabilir , bu mont ve özel pantolon su geçirmez midir . Teknik olarak okula en az 8 ay gidicem. her gün boyunca git gel sıkılır mıyım . yorulur muyum , yoksa forma girince alışır mıyım, pek fazla spor yapan biri değilim bu benim sporum olabilir mi acaba ? bir de derslerime de avantajlı olabileceğini düşündüm sonuçta sağlam kafa sağlam vücutta bulurmuş.. Güvelik için alarmlı kilitlere baktım sizce buna gerek var mıdır. Görüşü olan tüm BİSİKLET SEVERLERİN YORUMUNU BEKLİYOR OLACAĞIM. iyi günler.. 🙂

  • 19 Aralık 2015, 14:24
    Permalink

    20 cant katlanabilir bir bisikletim var.Aracın arkasına koyup taşıyabiliyorum.Ancak toplu bisiklet gezilerine de katılmak istiyorum.Bu bisiklet sorun olurmu?Denge konusunda,hız ,vb.Bilgisi olandan bilgi rica edeceğim.Sevgiler.

  • 18 Ocak 2016, 22:42
    Permalink

    Merhaba tüm bisiklet tutkunları. Ben Ankara’da yaşıyorum ve işime her gün bisikletle gidiyorum. Bende Ümit bisikletin katlanır modeli var fakat önemli parçaları uzun ömürlü parçalarla değiştirdim. Tur bisikletçiliğinin bence en önemli maddesi istek. geriye kaln ise sadece tefferuat olarak kalıyor. ben bisikletimle Türkiye de toplam 13000 km yol yaptım. Dediğim gibi gerisi teferruat olarak kalıyor. herkese mutlu bir yaşam dileğiyle gezmek güzeldir.

  • 25 Haziran 2016, 01:00
    Permalink

    arkadaşlar cok teşekür ederim verdiginiz bilgiler icin yollarda buluşmak uzere

  • 03 Ekim 2016, 22:03
    Permalink

    Arkadaşlar merhaba öncelikle böyle bir paylaşım sitesinin adminine teşekkür ederim.Bende nacizane birkaç denyimimi paylaşmak isterim.özellikle bisiklet seçimi konusunda boyu 165 in altında ve kilosu 65 i geçmeyen herkesin 26 jant bisiklet kullanması daha mantıklı çünkü 26 jant bisiklette 165cm ustu biri sele borusunu değişmeden o bisikleti biraz zor sürer aşırı yorulur bacaklar tam turda dikeye yakın vaziyete gelmiyorsa işiniz bitmiş demektir basamazsınız pedala 5 klm te sonra olmaz bu deyip tura çıkmak hayal oluverir.bu1…2. ise dağ bisikletini tur bisikletine modifiye etmek size tavsiyem kesinlikle boyle bişey yapmayın herşeyden once bu malzemenin doğasına aykırı bide ortada helezon varsa hiç düşünmeyin bile. tur bisikletleri gerçekten tur için hazırlanmış aletler çamurluk sele gidon amortisör gerisini siz tmmlayın fenerine kadar herşey üstünde sağlam bir bisikletçide fren vites vs ayarlarını yapıp gerkli aletleride yanınızda buluınduruyorsanız dünyayı bile turlarsınız şimdi gelelim bisiklet ebatlarının artılarına bikere 28 ve üstü bisikletin verdiği konfaor+yol tutşu ne 26 ne 24 vermez tek kalem geçin gitsin uzerine yuk bindirdiğinizde anlayı verirsiniz demek istediğimi bide yol onemli sürekli dağ bayır düşünen arkadaşlara bir tavsiye tur bisikletinizin ön maşası amortisorlu ise lastikleride uygun seçmişseniz dağ bisikletinin yorgunluk makinasından başka bişey olmadığını kullanınca anlayıveriyosunuz yani boyuna kilona gore jant seçmen şart zaten tur yolculuğnun %90 düz yolda geçiyo günlerce etrafında konaklama yeri olmayan bi yolculuğa bisikletle çıkmak ayrı çesaret kalın salıcakla

  • 21 Aralık 2016, 20:51
    Permalink

    Antalya da tur yapacak arkadaşlar bana ulassin

  • 02 Ocak 2017, 00:53
    Permalink

    Merhaba. Ben Eylül 2017 döneminde istanbuldan Medine’ye gitmek istiyorum ve kesin kararlıyım bisikletle olacak inşallah. Bana bisiklet konusunda destek olabilir misiniz ne tür almalıyım nasıl olmalı vs. 2500 km mesafe var hava da oldukça sıcak olacak yaklaşık 2 aylık bir sürede gitmeyi planlıyorum. Bana öneri de bulunur musunuz rica etsem. Maille olursa çok makbule geçer. şimdiden çok teşekkürler.

    burhanerdogann@gmail.com

  • 02 Ocak 2017, 10:44
    Permalink

    Tur için bisiklet topluyorum ilk defa uzun yol planlıyorum Nisan-Mayıs gibi Adana olan ve birlikte tur yapmak istiyenler bana ulaşşın . ysntbkn@gmail.com 2016

  • 06 Ocak 2017, 19:30
    Permalink

    Sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Bilgiler icin tesekür ederim.

  • 14 Şubat 2017, 22:42
    Permalink

    Antalya’da başlayıp Türkiye turu yapmak istiyorum, yardımlarınıza ihtiyacım var. Lütfen mesaj atın fikir alışverişin de bulunalım. Teşekkürler

  • 24 Mart 2017, 13:23
    Permalink

    port bagaj için bağlantı deliklerinin gerekliliğinden bahsedilmiş. evet olurlarsa iyi olur ama olmazsa da sorun değil. Misalen benim bisikletim whistle 26″ dağ bisikleti. port bagaj için bağlantı deliği olmadığı gibi doğru dürüst bir yer aralık bile yok. kelepçeli port bagaj kullanıyorum. herhangi bir boru kısma kelepçeleyip, bagaj demirlerinin boyunu bu konuma göre ayarlayıp kullanabiliyorum. oldukça esnek bir çözüm.

    kadroda bagaj montaj delikleri yoksa, kelepçeli port bagaj alabilirsiniz 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.