Hasankeyf’e Sadakat Bisiklet Turu

1.Gün ( 25 Ocak 2008 )

Hasankeyf’e Sadakatımızı göstermek için yine yollardaydık. Yola çıkmak için sabırsızlanıyordum. 23 Ocak akşamı saat 23.00’de turun başlangıç noktası olan Gaziantep’e otobüsüm hareket edecekti. Yarı yıl tatili olduğu için yer bulmakta büyük sıkıntı çekmiştim. Şimdi ise düşündüğüm tek şey bisikletimi otobüse yerleştirebilecek miyim? Bisikletimsiz gitmemin bir anlamı olmayacaktı tabi ki. Tüm hazırlıklarımı tamamladıktan sonra saat 22.15 gibi otogara gitmek için evden çıkıyorum. Hava sıcaklığı -15 derece. Otogara vardığımda ellerimi hissetmiyordum. Donmuştu resmen. Isıtıncaya kadar çok acı çektim. Çok geçmeden otobüs geldi. Bagajları tıka basa dolu. Diğer yolcuların bagajlarını yerleştirmesini bekliyorum. Sıra bana geliyor. Muavin arkadaş anlayışlı çıkıyor ve bir şekilde bisikletimin lastiklerini ve koltuğunu sökerek sığdırmayı başarıyoruz. 12 saat sürecek yolculuğum sorunsuzca başlıyor. 24 Ocak öğlenden sonra saat 11.00’de Gaziantep otogarına iniyorum. Diğer arkadaşlarım yarın gelecek. Onun için Öğretmenevine gidiyorum. Bir gece kalacağım için yer ayırtıyorum. Gaziantep’ten arkadaşım Bertan geliyor beni karşılamaya ve birlikte Yavuz Bisiklet’in işletmecisi arkadaşım Yavuz’un yanına gidiyoruz. Muhabbet ediyor ve yemek yiyoruz.

Yavuz Bisiklet’ten ayrılarak Gaziantep’te askerlik yapan kuzenimi ziyaret ediyoruz. Akşam yemeklerimizi yedikten sonra Bertan ile ayrılıyoruz. Sabah erken kalkmam gerektiği için Öğretmenevinde ki odama çıkıyorum. Biraz tv seyrettikten sonra yatıyorum. Sabah 07.00’de kalkıyorum, hazırlanıp hemen çıkıyorum. Otogara gidip arkadaşlarımı karşılayacağım. Saat 08.30 dolaylarında otobüs geliyor ve arkadaşlarım; Yavuz ERGUN, İsmail ODABAŞIOĞLU ve Müfit ALPER abim iniyorlar. Birlikte hemen bisikletleri toplamak için uğraşıyoruz.

Saat 9.20’de hareket ediyoruz. Bugün Birecik’e kadar gideceğiz. Kimse kahvaltı yapmadığı için kahvaltı yapacak bir yer arıyoruz ama bulamıyoruz. Gaziantep çıkışında bir petrolde durup su takviyesi yapıyoruz. Şansımız var hava çok güzel.

Kahvaltı yapacak bir tesis buluyoruz. Çorbalarımız içiyoruz ve fıstık tarlaları eşliğinde yolculuğumuza devam ediyoruz.

Saat 13.44’de Birecik’e varıyoruz. Birecik’te Doğa Derneği Şanlıurfa Bölge Sorumlusu Turan ÇETİN ile buluşuyoruz. Oturup birlikte çaylarımızı yudumluyoruz. Turan Abi ile projemiz hakkında konuşuyoruz. Ardından yemeğimiz geliyor. Ortaya karışık urfa usulü.

Yemekten sonra Birecik’i gezmek için çıkıyoruz. Bisikletlerimiz ile Güney Fırat Vadisine doğru ilerliyoruz. Fırat Nehrinde yüzlerce Sakar Meke ile karşılaşıyoruz. Gün yavaş yavaş kararmaya başlıyor. Daha fazla ilerlemeden merkeze geri dönüyoruz. Tarihi Birecik Köprüsünü gün batımında fotoğraflıyoruz.

Akşam Turan Abi, Doğa Derneği Gönüllüsü İbrahim Abi ve Birecik’ten bisiklet sevdalısı arkadaşımız Ali Haydar ile bir cafeye gidiyoruz ve Birecik’in doğası hakkında konuşuyoruz. Turan Abinin Birecik’te yapmış olduğu çalışmalar takdir edilir.

Geceyi geçirmek için Turan Abinin evine gidiyoruz. Sabah 06.30’da uyanmak üzere yatıyoruz.
Gün Toplam: 77,86 Km

Gaziantep – Birecik Güzergah ve Yükselti Haritası;

2.Gün ( 26 Ocak 2008 )

Yeni bir gün ve yine çok güzel bir hava. Birecik’i terk etmeden önce Kelaynak Üretme İstasyonunu ziyaret ediyoruz. Turan Abi istasyon ve kelaynaklar hakkında bilgilendirme yapıyor. Turan Abi ve İbrahim Abi motosiklet ile bugün bizi Halfeti’ye kadar geçirecekler.

Hava her ne kadar güzel olsa da rüzgar yol almamızı engelliyor. Jandarmanın eskortluğunda yavaş yavaş ilerliyoruz. Yeni Halfeti’nin ardından Eski Halfeti’ye geçeceğiz.

Yeni Halfeti’de çay molası veriyoruz. Çay ile pasta poğaça atıştırıyoruz. Eski Halfeti’ye üç km’lik bir inişle varıyoruz.

Eski Halfeti’ye saat 13.00’de varıyoruz. Yavuz geride fotoğraf çekmek için kaldı. Bende Yavuz’u beklerken merkezde birkaç fotoğraf çekiyorum. Bu ördek Halfeti’nin sakinlerinden.

Halfeti’de Projemizin amacını anlatan pankartlarımız ile hatıra fotoğrafı çektiriyoruz.

Halfeti’de Rumkale ve sular altında kamış köyleri gezip görmek için tekne turuna çıkıyoruz.

Yine tekne turundan manzaralar…

Tekne turundan sonra Halfeti’nin mimarisini geziyoruz. Taş evleri geziyoruz.

Halfeti’de gezip dalaştıktan sonra konaklayacağımız yer olan Halfeti Belediyesi Konuk Evine doğru gidiyoruz. Konuk Evine yerleşiyoruz. Biraz eğlenip zaman geçirdikten sonra yatıyoruz.
Gün Toplam: 38,12 Km

Birecik – Halfeti Güzergah ve Yükselti Haritası;

3.Gün ( 27 Ocak 2008 )

Sabah yine her gün olduğu gibi erkenden kalkıyoruz. Erken kalkan erken yol alır düşüncesine kapılarak. Bugün yolumuz biraz daha uzun. Halfeti’yi geride bırakırken…

Yukarı Göklü köyü yakınlarındayız. Fotoğraf ve telefon molası. Yolumuz düz ve hava yine çok güzel. 15-20 derece civarlarında.

Fotoğraf: İsmail ODABAŞIOĞLU

Yukarı Göklü köyündeyiz. Köyün girişinde toplanıyoruz. Geriden gelen arkadaşları bekliyoruz. Bu arada gözleri çok az seçen bir amca yaklaşıyor. Biraz muhabbet ediyoruz. Terörü lanetleyen konuşmasının ardından başlıyor ağlamaya. Amcam evim biraz ileride gel fıstık vereyim diyor. Geçerken evine uğrayıp amcamın vermiş olduğu fıstıkları alıyoruz. Ellerini öperek ayrılıyoruz.

Aşağı Göklü köyündeyiz. Oyun oynayan çocuklar o kadar mutlular ki. Bu mutlulukları dilerim hiçbir zaman bozulmaz.

Kalkan Mahallesinden geçiyoruz. Tarihi bir hamam kalıntısı…

Gözenek, Türkmenören, Sığırcık ve Hacılar köyleri üzerinden Yaylak’a varıyoruz. Öğlen yemeği molası veriyoruz. Yemek için bir tane fırın buluyoruz. Tek seçenek olan lahmacunlarımızı acısız söylememize karşın yemek için zorlanıyoruz. Yemeğimizi yedikten ve çayımızı içtikten sonra borcumuzu öğrenme zamanı geliyor ve afiyet olsun cevabı ile karşılaşıyoruz. Israr etmemize karşın bizden ücret almıyorlar. Bizde buradan tekrar teşekkürlerimizi iletelim. Bozova’ya iki km yolumuz kalmış.

Bozova’ya saat 15.40’da varıyoruz ve zaman geçirmeden Atatürk Barajında Tedaş lojmanlarına kalacağımız yere doğru yola çıkıyoruz. Bozova Belediyesinden Ali KARAÇİZMELİ’ye çok teşekkür ediyoruz bizimle ilgilendiği için.
Gün Toplam: 76,99 Km

Halfeti – Bozova Güzergah ve Yükselti Haritası;

4.Gün ( 28 Ocak 2008 )

Sabah yine erkenciyiz. Bugün hava kapalı. Bozova merkeze gitmek için minibüse biniyoruz. Minibüsün şoförü Bozova’da kar yağdığını söylüyor. Bozova Emniyet Amirliğine koyduğumuz bisikletlerimizi alıp hazırlanıyoruz. Bir çorbacıda çorba içtikten sonra yola koyuluyoruz. Kar, tipi, sis üçlemesinde zar zor yol almaya çalışıyoruz.

Fotoğraf: İsmail ODABAŞIOĞLU

Zorlu yol şartlarında Şanlıurfa’ya öğleden sonra varıyoruz. Şanlıurfa Belediyesinden Doğa Derneği gönüllüsü Abdullah KESKİN abi ile buluşuyoruz. Bize kalacak yer ayarlıyor. Kalacağımız yere gidip bisikletlerimizi bıraktıktan sonra yemek için hemen yanımızda bulunan bir restauranta geçiyoruz. Yemeğin ardından şu meşhur Acı Mırrayı deniyoruz.

Fotoğraf: İsmail ODABAŞIOĞLU

Yemeğin ardından Balıklı Gölü gezmek için gidiyoruz. Abdullah Abi bize bu konuda rehber oluyor ve uzun uzun anlatıyor. Balıklı Göl ve Hz. İbrahim’in yaşadığı mağarayı gezdikten sonra kapalı çarşıya gidiyoruz. Yağmur hiç kesilmedi hala yağmaya devam ediyor bu arada. Güneydoğu’ya özgü Puşi alıyoruz. Yavuz hemen başına bağlıyor bile.

Akşam yemeği için Şanlıurfa’da yemek destekçimiz Yıldız Sarayı Konuk Evine gidiyoruz. Oteli, Restaurantı, Şark Odaları, Türk Hamamı ve Sıra Geceleri ile çok güzel bir mekan. Odalardan ve çevreden görüntüler.

Şanlıurfa’da geçirdiğimiz yağmurlu ve karlı bir günün akşamında kalacağımız yere gidiyoruz. Sabah erkenden Batman’a geçeceğiz.
Gün Toplam: 44,63 Km

Bozova – Şanlıurfa Güzergah ve Yükselti Haritası;

5.Gün ( 29 Ocak 2008 )

Sabah 4.00’de ayaktayız. 5.00’te otobüsümüz hareket edecek. Hazırlanıp otogara doğru gidiyoruz. Yağmur yağmaya devam ediyor. Otogarda yine çorbadan oluşan menümüzle kahvaltımızı yapıyoruz. Zamanlamamız harika, kahvaltının hemen ardından otobüsümüz geliyor. Otobüs boş olduğu için zorluk çekmeden bisikletlerimizi yerleştiriyoruz. 4 saatlik yolculuğun ardından Batman otogarına iniyoruz. Otogarda bizi Batman Belediye Başkanı ve basın grubu karşılıyor.

Fotoğraf: İsmail ODABAŞIOĞLU

Belediye Başkanının sözlerinin ardından Hasankeyf’e doğru yola çıkıyoruz. Çok  şiddetli bir rüzgar var. Zar zor ilerleyerek 276 km sonunda Hasankeyf’e varıyoruz. Belediye ye bisikletlerimizi bıraktıktan sonra kaleyi gezmeye çıkıyoruz. Kaleyi ve doğayı gözlemliyoruz. Buranın sular altında kalmaması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Hasankeyf’ten kareler…

Dilek ağacı, simgesel olarak bizde yerden bulduğumuz bez parçalarını bağlıyoruz.

Fotoğraf: İsmail ODABAŞIOĞLU

Yavuz’un fotoğraf çekme çabaları…

İsmail ve Müfit Abi arka fonda Hasankeyf…

Zafere ulaşmanın vermiş olduğu mutluluk ile eve dönmeye hazırız. Erzincan yolu kapalı olduğu için bende arkadaşlarım ile Ankara’ya dönüyorum. Diyarbakır – Şanlıurfa arasında küçük bir kaza atlatıyoruz. Otobüsümüzün hali…

Fotoğraf: İsmail ODABAŞIOĞLU

Batman – Hasankeyf Güzergah ve Yükselti Haritası;

Sevgi ve Saygılarımla…

Not: Bu projenin katılım destekçisi Erzincan Ertel İletişim‘dir.

Hasankeyf’e Sadakat Bisiklet Turu” üzerine bir düşünce

  • 15 Mart 2009, 15:27
    Permalink

    tebrikler çok güzel olmuş fakat bireciğide tüm ayrıntılarıyla anlata bilirseiz dahaa güzel oluuur

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.