Türkiye’nin ortasında, batıdan doğuya doğru uzanan bir yol D300… İzmir’in Çeşme ilçesinden başlayıp, Van’ın Saray ilçesine bağlı Kapıköy Sınır kapısında son bulan 1914 Km.lik bir güzergâh…
Binbir türlü coğrafyayı gözler önüne seren, birçok kültüre ev sahipliği yapan, geçitlerle iklimleri ve bölgeleri ayıran, büyüleyici bir karayolu aslında.
Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik, bu rotayı sağ salim bitirdik… Kâh çadır, kâh otel… Kâh dost evi, kâh yoldaş misafirperliğinde konakladık…
Evet işin özü budur, hikaye burada başlar. Çeşme’deyiz, D300 karayolunun en uç köşesinde, en batısında… Şifne Termal Otelde sabahın olmasını bekliyoruz. Yarın pedal dönecek ve o pedal en son Van-Kapıköy’de duracak. İşte ne olacaksa, ne göreceksek hepsi bu iki pedal arasında olacak. Mutluluk, üzüntü, gece, gündüz, dost, arkadaş, tesadüf, zorluk, sıkıntı, çile, yağmur, çamur, tarih, doku, doğa ve daha neler neler…
D300-01 : D300 karayolunun 1.paftası Çeşme-Güzelbahçe arası oluyor. Toplam uzunluğu ise 57 Km. Güzelbahçe-İzmir merkez arasındaki yol Karayollarına bağlı olmadığı için herhangi bir yol numarası bulunmuyor.
D300-02 : 2. pafta İzmir merkezden başlayarak, Manisa’nın Turgutlu ilçesine 6 km kala, Manisa il sınırına kadar uzanıyor. Bu pafta üzerinde İzmir’in hemen çıkışında Belkahve Geçidi bulunuyor. 2.pafta ise toplamda 43 Km.dir.
D300-03 : Turgutlu’nun 6 km ötesinden başlayan 3.pafta, Salihli ilçesinin 4 km sonrasında Gördes-Demirci’ye ayrılan yolda son buluyor. Toplam uzunluğu ise 50 Km‘dir. Yol üzerinde 3 ilçe merkezi bulunuyor. Sırası ile Turgutlu, Ahmetli ve Salihli…
D300-04 : Kula ilçesinin üzerinde bulunduğu 4.pafta 64 Km uzunluğunda. Salihli’nin 4 km sonrasında başlıyor ve Manisa-Uşak il sınırında son buluyor. Güzergâhın çok güzel manzaralara sahip olduğunu belirtmek isterim.
D300-05 : Uşak il sınırlarına girer girmez Çataltepe Geçidini tırmanma ile başlıyoruz 5.paftaya. Sonrasında ise Uşak’a kadar rampası bitmeyen bir yol haline dönüştüğünü görüyoruz. 54 Km uzunluğundaki pafta Uşak il merkezinde son buluyor.
D300-06 : Uşak şehir merkezinden Afyonkarahisar il sınırına kadar olan 6.pafta toplam 62 Km. Bu rotada aklılda kalacak güzellikler ise Banaz ilçe merkezi diyebilirim. Devamında ise Dumlu Geçidi biraz yorucu oluyor tabi…
D300-07 : Afyonkarahisar il sınırından itibaren şehir merkezine kadar olan kısım ise 7.pafta olarak geçiyor. Hızla yol aldığımız bu yol ise eğlenceli oluyor. Pafta ise 66 Km sürüyor ve Ayfonkarahisar il merkezinde son buluyor.
D300-08 : Afyonkarahisar merkezden Çay ilçesine kadar olan 8.pafta yağmurlu ve sulu geçiyor. O nedenle çevremizdeki manzaranın tadını çıkartamıyoruz ve durmadan yol alıyoruz. Pafta uzunluğu ise 49 Km…
D300-09 : Bütünü yine yağmurlu geçen 9.pafta Çay ilçesinden başlayıp, Sultandağı ilçesini geçtikten sonra Konya il sınırı içerisinde son buluyor. Bu pafta ise toplamda 31 Km…
D300-10 : 10. pafta Konya il sınırdan itibaren Akşehir ilçesini geçerek Argıthanı’da son buluyor. Akşehir ilçesinde ise gezip görecek yer çok. Tarihi sokaklarında gezmek ve Nasrettin Hoca’yı ziyaret etmek gerekir. Tabi biz zaman sıkıntısı yüzünden Nasrettin Hoca’yı gezemiyoruz. Pafta uzunluğu 43 Km.dir…
D300-11 : Argıthanı’ndan başlayan 11.pafta Konya’nın Sarayönü ilçe kavşağına kadar sürüyor. Yol üzerinde Ilgın ve Kadınhanı ilçeleri var. Pafta ise 61 Km uzunluğundadır.
D300-12 : Rüzgarın arkamızdan esmesi ile nasıl geçtiğini bilemediğimiz 12.pafta 38 Km sürüyor.
D300-13 : Konya-Ankara yolunun 5.km’sinden sonra sağa dönerek girdiğimiz D300 karayolunun 13.paftası Aksaray il sınırında son buluyor. Pafta uzunluğu 72 Km… Cetvel ile çizilmiş kadar düz yolda ilerlemeye çalışıyoruz. Kızören köyünden 3 km kadar içeriye girerek ulaştığımız Obruk Gölü bu rotada görülmesi gereken en önemli nokta.
D300-14 : Aksaray il sınırlarına girdikten sonra Adana kavşağına uzanan yolun uzunluğu 64 Km uzunluğunda. Yol üzerinde Sultanhanı görülmesi gerekenler arasında.
D300-15 : Aksaray merkezden Nevşehir il sınırına kadar uzanan yol 43 Km uzunluğunda ve inişli çıkışlı.
D300-16 : Nevşehir il sınırından Kayseri il sınırına kazar uzanan bir paftadır. Nevşhir’in Acıgöl ilçesi, merkezi ve Avanos ilçesinden geçerek Kayseri’ye ulaşır. Toplamda ise 74 Km.dir. Peri bacaları manzarasına sahip yolda mutlaka Ürgüp’e sapılıp gezilmeli…
D300-17 : Kayseri il sınırından merkeze kadar uzanıyor 17. pafta. Merkeze kadar fazla yorucu olmayan yol 47 Km uzunluğunda.
D300-18 : Kayseri’den başlayıp Pınarbaşı’nın 1 km sonrasında Kahramanmaraş yol ayrımına kadar uzanır. 18. pafta 90 Km uzunluğundadır.
D300-19 : Kahramanmaraş yol kavşağından başlayıp, Sivas il sınırına kadar devam eden pafta Ziyarettepe Geçidi zirvesinde 1900 metrede son buluyor. Güzergâh uzunluğu ise 50 Km…
D300-20 : Sivas il sınırından başlayıp, Malatya il sınırına kadar uzanan 20. pafta Mazıkıran Geçidinden ve Sivas’ın Gürün ilçesinden geçiyor. İki il sınırı arasında ki yolun uzunluğu ise 67 Km.
D300-21 : Malatya sınırları içerisinde ilerleyen 21. pafta Darende’den geçtikten sonra Elbistan-Malatya kavşağında 59 Km sonunda son buluyor. Çok güzel manzaraya sahip yolda ise uzun rampalar bulunur.
D300-22 : Elbistan kavşağından sonra Karahan Geçidini tırmanan yol Akçadağ-Malatya kavşağında 22. paftanın sonuna geliyor. 42 Km sürüyor…
D300-23 : Akçadağ Kavşağından başlayarak Elazığ il sınırına kadar olan yolumuz Malatya şehir merkezini de iine alıyor. Kömürhan Köprüsü üzerinde son buluyor ve toplam uzunluğu ise 78 Km.dir
D300-24 : Kömürhan Köprüsünden başlayarak, Elazığ – Diyarbakır yol ayrımına kadar süren 24. pafta 57 Km uzunluğundadır. Yolun en etkileyici kısmı ise Kömürhan Köprüsü ve meşhur kavurmacıları…
D300-25 : Diyarbakır kavşağından sonra Keban baraj gölü manzarasında Kovancılar ilçesine kadar süren bu pafta ise 60 Km sürüyor.
D300-26 : Kovancılar – Kuruca Geçidi arasında bulunan 26.pafta Bingöl il sınırında son buluyor. Mesafe ise 46 Km.
D300-27 : Bingöl il sınırından başlayıp, Erzurum kavşağına kadar süren 27. pafta Bingöl şehir merkezinden geçiyor. Bu paftanın uzunluğu 36 Km.dir
D300-28 : 28. pafta ise muş il sınırına kadar devam ediyor. Epey rampalı ve tenha yolda pedallamak çok eğlenceli diyebilirim. Buğlan Geçidi zirvesinde son bulduktan sonra, 29.paftaya geçiyor. 28. Pafta uzunluğu 57 Km…
D300-29 : Buğlan Geçidi zirvesinden Muş Ovasına doğru salınan yol Varto kavşağına kadar devam ediyor. Muş Ovasının yalancı maviliğini burada anbean yaşıyorsunuz… Pafta 33 Km sonunda bitiyor.
D300-30 : Muş şehir merkezinden başlayan 30.pafta yine Muş ovasında devam ediyor. Ta ki Bitlis il sınırına kadar. Hasköy ilçe merkezini de içinde barındıran yol toplamda 41 Km…
D300-31 : Bitlis sınırları içinde başlayan 31.pafta 36 Km sonunda Vangölü’nü görüyor. 3 km sonra ise Tatvan geliyor. Doğunun denizi olan Vangölü ise muhteşem…
D300-32 : Tatvan’dan başlayan 32.pafta Van il sınırına kadar devam ediyor. Bu güzergah boyunca ise eşsiz manzaralar sunuyor. Yol üzerinde bulunan Reşadiye ise görülmeye değer. Pafta ise Van il sınırı olan Kuskunkıran Geçidinde son buluyor. Tatvan’dan buraya kadar ise 72 Km sürüyor…
D300-33 : Kuskunkıran Zirvesinden başlayan 33.pafta Gevaş ve Edremit’i geride bıraktıktan sonra Van Hava Alanı kavşağında son buluyor. Yine muhteşem manzaraya ev sahipliği yapan pafta üzerinde Akdamar kalesi mutlaka görülmeli. Pafta uzunluğu 69 Km…
D300-34 : Van Havaalanı kavşağından sonra Van şehir merkezinden geçen yol, Özalp ilçesini de kapsayarak devam ediyor ve Özalp’tan 4 km sonra son buluyor. Toplamda 70 Km tutuyor…
D300-35 : D300 karayolunun son paftası olan 35. pafta Özalp çıkışında başlıyor ve Kapıköy Sınır kapısında son buluyor. Bu noktadan sonra yol İran’a devam ediyor. Son paftanın uzunluğu ise 33 Km…
Güzergâh Haritası;
Türkiye’yi bir uçtan uca geçen D300 karayolunu pafta pafta tanıtmaya çalıştım, diliyorum işinize yarayacak bilgiler vardır.
Kısaca D300 karayolunun EN’leri sayacak olursak;
En uzun pafta; 18.Pafta – 90 Km
En kısa pafta; 9.Pafta – 31 Km
En yüksek geçit; 32.Pafta – Kuskunkıran Geçidi 2234 Metre
En manzaralı pafta; 28.Pafta
En yorucu pafta; 5.Pafta
En sıkıcı pafta; 13. ve 14. Pafta
En rampalı pafta; 32.Pafta
En düz pafta; 30.pafta
Sevgi ve Saygılarımla…
Bnde diyom Serkan abi nerden anlıyo hr fotorafın Türkiyenin neresinde çekildiğini:):):)
Harikasın.Senin sayende bizde birşeyler öğreniyoruz.Dostun değerlisi karşılıklı bir şeyler öğrenebildiğindir.Teşekkürler.
Yine gitmiş kadar olduk Serkan’ım. Ayağınıza sağlık tekrardan. İnşallah 19 Temmuz’da erzincana geliyorum. Bu hafta içi kesinleşir ve size haber veririm. Selam ve saygılar.
Modern Seyyah Serkan kardeşim Türkiye’de ayak basmadığın yer kalmadığını tekrar görmüş olduk. Güzel bir çalışma olmuş. Benim tayin de Sarıkamış’a çıktı. Beklerim artık veya bizde fırsat bulursak Erzincan’a geliriz. Görüşmek dileğiyle
Tebrik ve takdir ediyorum. Bir bisiklet sevdalısı olarak Türkiye’yi karış karış geziyorsunuz. Yolda olmanın verdiği keyiften başka ileride çocuklarınıza anlatacağınız muhteşem anılarınız olacaktır. Önümüzdeki yaz ben de çıkacağım uzun soluklu bir tura. Umarım tanışma ve konuşma fırsatımız olur. 🙂
abi kayseri merkeze gelseydin kesin görüşürdük :))
tebrikler ben 300 04 karayolları sorumlusu bizde ekipbası derler ben bilmiyordum bukadar uzun oldugunu tekrar tebrikler
ayaklarınıza sağlık resim ve anlatım için teşekkürler…