Pedalla Doğu’da 7.Gün (Diyarbakır – Siverek)

pedalla-doguda-7-gun-banner

19 Ekim 2012

Bugün Hakan, Uğur ve Resul  Siverek’e kadar bize eşlik edecekler. Bizi Siverek’e bıraktıktan sonra tekrar Diyarbakır’a pedal çevirecekler. O nedenle sabah erken çıkıyoruz. Diyarbakır’da gün yeni yeni hareketleniyor.

DSCN8218

Hakan’ı da alıp Uğur ile buluşmak için otogar kavşağına gidiyoruz. Uğur da bize katıldıktan sonra artık Diyarbakır’ı geride bırakıyoruz.

DSCN8222

Saatimiz 8.00’i henüz geçerken Diyarbakır Büyükşehir sınırları geride kalıyor. Çok şanslıyız ki tura başlayalı yedi gün oldu ve neredeyse bulut bile görmedik. Hep sevdiğim havalarda pedal çevirdik, çevirmeye devam ediyoruz. 🙂

DSCN8227

Hadi bakalım dönsün pedallar diyor ve düşüyoruz yola. 🙂 Hedefimiz olan Siverek’e 63 kilometre yolumuz kalmış. Daha saat çok erken ve bu gidişle Siverek’e de erken varacağız. O kadar güzel pedal çeviriyoruz ki yol altımızdan akıp gidiyor. Bu sırada çaktırmadan rakım yükseliyor.

DSCN8230

Diyarbakır – Şanlıurfa yolunun %90 manzarası aynı aşağıdaki gibi. Uzun ve kurak ovalar bize eşlik ediyor.

DSCN8232

Hakan, Uğur ve Resul ile muhabbet ederek pedal çeviriyoruz. Bu bölgenin sağlam bisikletçileri ile birlikte olmak gerçekten çok keyifli. Keşke buralara daha fazla vakit ayırıp, daha çok gezebilseydik…

DSCN8233

Ortalamamız 20 km/h dolaylarında ve yarım saat içinde Siverek 53 km tabelası ile karşılaşıyoruz. Fotoğraf çekip hemen arkadaşlara yetişiyorum. Tempomuzu tutturduk ve çok durmak istemiyoruz. Ayrıca manzaralardan da gördüğünüz gibi durup vakit geçirebileceğimiz bir yer yok.

DSCN8236

Dümdüz yollarda pedallamaya devam…

DSCN8241

Köy kavşağından geçerken çocuğun birisi bize taş atıyor. 🙂 Ben taştan kurtuluyorum, arkadan gelen arkadaşlar da kurtuluyorlar ama dayanamayıp çocuğu yakalamaya gidiyorlar. 🙂 Çocuk bizim yabancı olmadığımızı anlayınca şoka giriyor tabii. Arkadaşlar çocuğa bir güzel kızıyorlar ve tekrar yola dönüyorlar. Sanırım artık hiç bir bisikletçiye aynı hareketi yapmaz. O kadar çok korkmuş ki, neredeyse ağlayacakmış. 🙂

DSCN8243

Yol yapım çalışmasından dolayı henüz yapılmayan tarafa geçip daha rahat şekilde pedal çeviriyoruz. Zemin çok güzel ve hiç bir araç bizi rahatsız etmiyor. Karacadağ eteklerine kadar bu şekilde devam edeceğiz. Oradan sonra ise Siverek’e doğru güzel inişe geçeceğiz.

DSCN8247

İlk molamızı kavun satılan yerde veriyoruz. Hemen bir kavun alıp kesmeye başlıyoruz  🙂 Pek tadı kalmamış kavunların ama yine de yiyoruz.

DSCN8248

Daha önce bahsettiğim gibi bir haftadır yollardayız. Bu zaman zarfında fotoğraf makinemin şarjı daha yeni bitiyor. 🙂 Şarj aletini yanıma almayı unutmuşum. Buradan sonra fotoğrafları cep telefonu ile çekmeye başlıyorum.

Güzel iniş başlıyor ve duraksız devam ediyor. Siverek 13 km tabelasına vardığımızda saat 11:20 oluyor. Artık çok yolumuz kalmadı.

fotoğraf (10)

Siverek’e 3 – 5 km kala petrol istasyonunda mola veriyoruz. Burada biraz soluklanıp, sonra ilçe merkezine devam ediyoruz. Bugün burada öğretmenevinde kalacağız. Hemen arayıp buluyoruz ve boş oda olup olmadığını öğreniyoruz. Sonuç olumlu olunca odalarımızı tutup, Siverek’te yemek yiyecek yer arıyoruz. Arkadaşlar tekrar Diyarbakır’a kadar pedal çevirecekler. O nedenle yemek yedikten sonra onları uğurlayacağız. Biz nasıl olsa sonra gelir odamıza yerleşiriz.

fotoğraf (19

Böylelikle turun ilk gecesinin ardından son gecesi de öğretmenevinde kalmış oluyoruz. Yarın Adıyaman’a ulaşıp turumuzu bitireceğiz. Artık paramızın son deminde olduğumuzdan, ekonomik yemekleri tercih ediyoruz. 🙂 Hep birlikte karnımızı doyuruyor ve arkadaşlarımıza her şey için teşekkür ederek Diyarbakır’a doğru uğurluyoruz. İki gün boyunca bizi yalnız bırakmadılar. Teşekkürler Uğur, Hakan ve Resul… 😉

fotoğraf (19a

Öğretmenevine gidip yerleşiyoruz ve sırayla duşumuzu alıyoruz. Yatağa uzanıp biraz uyumaya çalışıyorum. Başarısız olunca kalkıp biraz Siverek’ i gezmeye çıkıyorum, çünkü Suat hala yatıyor ve saat daha çok erken. Siverek, Şanlıurfa’nın merkezinden sonra en büyük ilçesi. O nedenle çok hareketli bir ilçe.

İlk gözüme takılan 1901 yılında yapılan Karakeçi Camii oluyor. 111 yıllık camiyi girip biraz dolaşıyorum. Cami en son 2008 yılında restore edilmiş.

fotoğraf (20)

Bir sonraki durağım ise Sulu Camii oluyor… Burada biraz dolaştıktan sonra ilçenin sokaklarına atıyorum kendimi.

fotoğraf (21)

Bir aşağı bir yukarı gezdikten sonra öğretmenevine geri dönüyorum. Suat hala yatağında uzanıyor ama uyumuyor. Biraz muhabbet ediyoruz. Ardından tekrar birlikte çıkıyoruz dışarıya. Akşam yemeğimizi yedikten sonra marketten abur cubur alarak odaya geri dönüyoruz.

7.Gün Harita ve Yükselti Tablosu (Diyarbakır – Siverek); Haritayı büyütmek için lütfen üzerine tıklayınız?

diyarbakir-siverek-guzergah-haritasi

Sevgilerimle…

onceki-gunorta-gunsonraki-gun

Pedalla Doğu’da 7.Gün (Diyarbakır – Siverek)” üzerine bir düşünce

  • 16 Nisan 2013, 15:25
    Permalink

    izlenimlerinizi okurken memleketimi özlediğimi iyiden iyiye hissettirdiniz.medeniyetlerin beşiği mardin bu sene de gelemiyecem:(

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.